„Tak to neroste nikde.“ Elektřina, vše. A ještě hůř pro Fialu

Spustit čtení článku
Tato funkce je povolena jen předplatitelům typu Lepší čtení a vyšší.
20.09.2023 10:43 | Monitoring

Internetový milovník statistik sestavil graf, který by se neměl ukazovat premiéru Fialovi. Je na něm vidět, jak v Česku za poslední rok narostly ceny energií, dramaticky nejvíc z celé EU. Opoziční předáci obrázek sdíleli s lapidárním komentářem, že to dopadlo jako vždycky. Nejenže plyn či elektřina tak neroste nikde v EU, ale ekonom J&T Banky varuje: Může být hůř. Jsme v růstu cen „mimo mísu“, pokud jde o Unii.

„Tak to neroste nikde.“ Elektřina, vše. A ještě hůř pro Fialu
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce

„Obyčejnej chlap s kladným vztahem k číslům a se zálibou v makroekonomické analýze,“ představuje se provozovatel twitterového účtu oekonom, který shromažďuje statistická data. A jeho výstupy sdílejí i uznávaní ekonomové.

Jeho graf z úterka vyvolal živý zájem i mezi politickou reprezentací. Sloupcové srovnání nárůstu cen energií v EU sdílely například špičky ANO Karel Havlíček a Alena Schillerová.

Meziroční ceny energií, vytažené ze statistik Eurostatu, měly v Česku činit dvacet procent. Výrazně nejvíce z celé EU, Maďarsko na druhém místě (s výrazně vyšší inflací) mělo růst asi o jedenáct procent. Slovensko, Francie a Polsko asi o sedm, Rakousko o šest, další země už pět procent a méně.

Průměr unijní sedmadvacítky měl dokonce lehce klesat, protože ve většině členských států energie zlevňovaly. V Belgii a Nizozemsku dokonce až o třicet procent.

 

 

Meziročně podle něj rostou v podstatě všechny ceny energií, s jedinou výjimkou pohonných hmot. Ty v srpnu meziročně poklesly o devět procent.

Meziroční růst cen měl být v srpnu v ČR druhý největší v celé EU u elektřiny, třetí u plynu, druhý také u kapalných paliv a topení a šestý u paliv pevných.

Pokud jde o pohonné hmoty, tak v jejich případě se očekává prudké zdražení v následujících týdnech. Důvodem je především dohoda těžařských států na snížení produkce. Zdražování na čerpačkách už začalo, čeká se však mnohem větší. I poradce premiéra Fialy Štěpán Křeček na CNN Prima News radil, aby si lidé natankovali plnou nádrž, dokud jsou ceny přijatelné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Fialová sebechvála se stále více liší od reality, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 20.09.2023 12:17:21
Obávám se, že Fiala opět obviní Babiše a Putina, pak dezoláty, potom ještě počasí, špatnou karmu a erupce na Slunci, ale nikdy nepřizná, že je jen namyšlený neumětel s mnoha tituly z politologie a že by měl proto rychle položit funkci i celou vládu.

|  21 |  0

Další články z rubriky

O mandát za Babišem, jásala Pekarová. Výzkumník ji zpražil: To byly eurovolby, ne sněmovní

16:25 O mandát za Babišem, jásala Pekarová. Výzkumník ji zpražil: To byly eurovolby, ne sněmovní

Poslední průzkum STEM před volbami do Evropského parlamentu při konfrontaci se skutečnými výsledky r…